Autorijscholen besluiten massaal om voor de komende tijd de rijlessen af te zeggen. "Volgens de berichten die we ontvangen uit de branche is landelijk ongeveer 75 procent van de rijscholen inmiddels gestopt met lesgeven, in elk geval tot en met 6 april. Het is niet verboden om rijles te geven, maar gezien de adviezen van het RIVM niet meer dan een logisch conclusie", laat Robert Altena van Autorijschool Altena weten. Het CBR heeft alle contactmomenten stilgelegd, theorie-examens, praktijkexamens voor alle rijbewijzen en ook de rijtesten voor de medische beoordeling. Sommige kantoorfuncties gaan wel door. Ook een auto huren is momenteel niet mogelijk.
Naast Autorijschool Altena heeft ook Mento Rijacademie Ommen, Rijschool Fons Schuinesloot, Autorijschool Dinie Lutten, Rijschool Horsman Hardenberg, Rijschool Smit Hardenberg, Autorijschool Daniëlle Nijman Hardenberg en Jan van Slooten Rijopleidingen Dedemsvaart besloten om vanaf maandag 16 maart tot 31 maart geen rijlessen meer te geven. Genoemde rijscholen werken al meerdere jaren op de achtergrond samen. Het begon een jaar of vijf geleden met een WhatsApp groep. "Hier deelden we informatie over files en wegwerkzaamheden, informatie over het CBR, tips voor elkaar maar ook praktische dingen als hoe de boekhouding is geregeld, waar het beste een bepaalde bijzondere verrichting kan worden geoefend. Zo nu en dan wisselen we zelfs leerlingen uit voor de praktijk en/of de theorielessen. In de loop der tijd is dit meer een vriendschappelijk contact geworden. We gaan, onder normale omstandigheden, zo nu en dan eens bij elkaar op de koffie, een paar keer per jaar gaan we met de club een hapje eten of iets leuks doen", vertelt Robert. "Toen deze situatie met het coronavirus zich voordeed hebben we natuurlijk meteen een overleg gehad en waren we het snel samen eens dat stoppen voorlopig de beste keuze is op basis van de adviezen van het RIVM. Het CBR hanteert voorlopig 31 maart maar we houden er al wel rekening mee dat het CBR meer examens gaat annuleren, maar daar is officieel nog niets over bekend".
Alle bovengenoemde rijscholen hebben eerst de leerlingen per telefoon, per mail of via WhatsApp persoonlijk geïnformeerd voordat het op social media werd geplaatst. "Over het algemeen vinden de leerlingen het stoppen van de rijopleiding jammer, maar wel heel erg logisch". Elke rijschool heeft enkele leerlingen waarvan het examen zijn afgelast. "Deze leerlingen hebben zich maandenlang voorbereid en ingezet om op examen niveau te rijden, en dan gaat het net op het laatste moment niet door. Deze leerlingen zijn vooral nieuwsgierig wanneer ze wel examen kunnen doen. Alle rijscholen houden hun examenleerlingen zoveel mogelijk op de hoogte". Op de vraag of er een theorie-examen online kan plaatsvinden antwoordt Robert Altena het volgende: "Onlinetheorie-examen zou wat ons betreft een mogelijkheid zijn, maar gezien de mogelijke fraudegevoeligheid daarbij zal het CBR daar zeker niet voor kiezen".
Het CBR heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de wachttijden op orde te krijgen. "Voordat alles nu 'plat' ging was de wachttijd voor een examen ongeveer twee tot vier weken, afhankelijk van het type examen en het gewenste tijdstip. Bij extreem slecht weer, zoals sneeuw, storm of extreme hitte, heeft het CBR al vaker examens afgelast. Hiervoor hebben zij een uitstelregeling bedacht. Voor de afgelaste examens maakt het CBR extra ruimte vrij door bijvoorbeeld examinatoren een dagje te laten overwerken, of uit een andere regio extra examinatoren aan te trekken. Dit werkt vaak best goed. Probleem is wel dat er alleen nu al 80.000 examens zijn afgelast. Het gaat vast wel even duren om dat allemaal in te halen. Mocht het CBR besluiten nog langer gesloten te blijven, duurt dat natuurlijk nog langer. Helaas heeft niemand daar nu goed zicht op. Wij zitten daarmee in een lastig parket voor enkele van onze leerlingen die begin april een examen gepland hebben staan".
Ook zal de rijschoolbranche, net als vele andere beroepsgroepen financieel worden getroffen. "Op dit moment worden we als beroepsgroep door de overheid nog niet echt opgemerkt. Dat blijkt onder andere uit het feit dat vanuit de overheid nog geen duidelijk signaal is afgegeven of we nog wel door mogen lessen. Een aantal brancheorganisaties maakt zich er wel sterk voor om ook voor rijscholen specifieke maatregelen te nemen. Dat is allemaal in ontwikkeling, die dingen kosten tijd. Afgelopen week heeft de overheid wel een aantal maatregelen afgekondigd voor ondernemers en ZZP'ers. Die gelden ook voor ons. Rijscholen met personeel vragen werktijdverkorting aan om de loonkosten te kunnen blijven dragen, we proberen gebruik te maken van de uitstelregeling voor de verschillende belastingen. En zodra beschikbaar proberen we gebruik te maken van de 'tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers' via de gemeente". Op de vraag of dit voldoende is antwoordt Robert het volgende: "Dat hangt ervan af. De meesten van ons hebben een heel klein spaarpotje wat al gauw leeg is. We hebben minder brandstofkosten, maar alle andere kosten gaan wel gewoon door. Inkomen weegt niet op tegen het belang van de volksgezondheid, daar zijn we het allemaal wel over eens. Het spreekt voor zich dat het voor iedereen beter is dat de situatie zich zo snel mogelijk normaliseert. Een paar dagen rust is financieel gezien nog wel te overleven, maar als het richting een maand of langer gaat, dan wordt het echt wel krap. De afgekondigde economische maatregelen vanuit de overheid zijn een mooi begin, we wachten voorlopig maar gewoon af", eindigt Robert het gesprek. In de tussentijd zijn alle genoemde rijscholen beschikbaar voor vragen/opmerkingen van hun klanten. Conclussie voorlopig kan men zijn rijbewijs niet halen, als je den dringend ergens naar toe moet kan je altijd een Taxi Antwerpen reserveren.